Overslaan en naar de inhoud gaan
Best Trips 2019 van National Geographic: Peruaanse Amazone op nr.2
Pacaya Samiria

Nationaal Reservaat Pacaya Samiria                           credits: Alfonso Zavala

Best Trips 2019 van National Geographic: Peruaanse Amazone op nr.2

Unieke jungle getipt als dé must-visit van 2019

Het jaar is nog jong, dus alle tijd om het advies van National Geographic op te volgen. Het toonaangevende platform plaatst de Amazone in Peru op nummer twee in hun jaarlijkse ‘Best Trips’ lijst. Van lage en hoge jungle tot nevelwoud en geïsoleerde bergtoppen: “Dit gebied is ronduit magisch en kun je in 2019 echt niet overslaan.”

Ruim 60% van Peru bestaat uit het Amazonegebied, dit is vrijwel het gehele noorden en oosten van het land. Hier ontspringt dan ook deze 6400 km lange rivier en is het een bijna paradijselijke bron van leven voor talloze zeldzame planten en dieren. De immense overstroomde bossen, moerassen, watervallen en zijrivieren vormen samen met het eeuwenoude regenwoud een unieke reisbestemming waar je nooit raakt uitgekeken.

Inheemse bewoners wijzen je de weg

Door de enorme omvang van de Peruaanse Amazone ontkom je er niet aan keuzes te maken over wat je wilt bezoeken. Nationaal Reservaat Pacaya Samiria, het op één na grootste beschermde natuurgebied van Peru, is bijvoorbeeld een geliefde plek. Dit is een perfecte locatie voor jungletochten en het spotten van bijzondere plant- en diersoorten. Hoewel het regenwoud grotendeels onbewoond is, leven hier nog inheemse bewoners. Ze leiden bezoekers rond en profiteren hiermee van het duurzaam toerisme. Daarnaast werd vorig jaar in het uiterste noordoosten van Peru het Yaguas National Park gecreëerd, een enorm gebied dat nu beschermd wordt tegen mijnbouw en houtkap.

Waterval Catarata de Gocta

Waterval Catarata de Gocta, Amazone                               credits: Jaime Chávez

Wat te doen in de jungle?

De mogelijkheden in de Amazone zijn – net als de afstanden – enorm. Er zijn vele eco-lodges waar je kunt overnachten en tevens tours door de jungle kunt regelen. Ben je in het zuidelijke deel van de Peruaanse Amazone, dan is letterlijk één van de hoogtepunten van een bezoek een tocht door het regenwoud op 30 meter hoogte, tussen de boomtoppen, over de Inkaterra Canopy Walkway. Ook een boottocht over de Amazone is natuurlijk een must. Er zijn korte trips te boeken, maar ook luxe cruises van een week. Daarnaast vind je in het Amazonegebied de grootste thermische rivier ter wereld: de Boiling River. Deze magische, kokende rivier bezoek je het beste vanuit de stad Pucallpa (regio Ucayali).

Amazone ook een culinair paradijs

In een culinair land als Peru is het eigenlijk geen verrassing dat ook de Amazone veel smakelijks voortbrengt. Foodies zijn dan ook verzot op de mix van culturen en keukens in dit gebied. Chefs struinen de jungle door, op zoek naar nieuwe smaken, die ze vervolgens gebruiken in hun gerechten. Zo haalt de beroemde chef-kok Pedro Miguel Schiaffino uit Lima (restaurants Malabar en Amaz) – ook wel de ‘jungle chef’ genoemd – zijn inspiratie vrijwel puur uit de Amazone. Bovendien werkt hij samen met riviercruise-aanbieder Aqua Expeditions om de duurzame visserij in het Pacaya Samiria-reservaat te bevorderen. Unieke natuur en lekker én verantwoord eten gaan hand in hand in Peru, zeker in de Amazone.

Wildlife Pacaya Samiria

Wildlife in Pacaya Samiria                                                credits: Renzo Tass

 

 

Web: www.peru.travel

Facebook: www.facebook.com/visitperu

Twitter: www.twitter.com/visitaelperu

Instagram: www.instagram.com/peru