Overslaan en naar de inhoud gaan
Europees reisonderzoek Interface Tourism
Vakantie

Recentelijk hebben we in coördinatie met onze vestigingen in Europa een onderzoek gedaan naar de verwachtingen van reisprofessionals over het reisgedrag binnen Europa. Inmiddels is de Nederlandse respons over dit onderzoek bekend. Bijna de helft van de Nederlandse reisprofessionals denkt dat het toerisme vanaf september 2020 weer zal starten, slechts 10% verwacht dat dit voor Juni gebeurt. Verwacht wordt dat binnenlandse reizen erg zullen toenemen en dat zakenreizen als eerste weer opstarten. In de top 5 Europese reisbestemmingen zal Duitsland op nummer 1 staan, België & Luxemburg op nummer 2, gevolgd door Griekenland, Frankrijk en Portugal.

De resultaten komen voort uit de respons van bijna 100 professionals, die actief zijn in de toeristische sector op management- en uitvoerend niveau.

Dit artikel wordt continu bijgehouden en zal op korte termijn ook de Europese verwachtingen uit de andere deelnemende landen weergeven.

Resultaten uit de Nederlandse markt:

1

11% van de respondenten denkt dat dit vanaf Juni 2020 dit het geval is. 44% verwacht dat dit zo zal zijn vanaf September 2020 en nog eens 31 procent verwacht dat het iets later gedurende het laatste kwartaal van 2020 het weer zal beginnen. Slechts 13% verwacht dat activiteiten pas vanaf Januari 2021 of later worden opgepikt.

2

De meeste reisprofessionals verwachten dat er met name meer vraag komt naar Inbound Travel 68% t.o.v. 32% dat verwacht dat Outbound Travel eerder gevraagd zal worden.

3

Door 42% van de respondenten wordt verwacht dat Leisure Travel binnen Nederland als eerst weer zal worden opgepakt. 38% verwacht dat dit ook voor zakelijke reizen geldt. Ook denkt 20% dat short- en medium haul als eerst worden opgepakt. Vrijwel geen van de respondenten denkt dat MICE-activiteiten snel worden opgepakt en slechts 1% denkt dat Long Haul Leisure als eerst wordt opgepakt.

4

Bijna driekwart van de respondenten (71%) verwacht dat short- en medium haul reizen binnen Europa vooral populair wordt. Ook de vraag naar binnenlandse vakanties naar het strand (48%) zal toenemen evenals binnenlandse natuurvakanties (45%). Relatief kiezen de verwachten de respondenten een lage vraag voor Long Haul vakanties.

5a

De toekomstige top 5 zal bestaan uit:

  1. Duitsland (denkt 62% van de respondenten)
  2. België & Luxemburg (denkt 53% van de respondenten)
  3. Griekenland (denkt 51% van de respondenten)
  4. Frankrijk (denkt 49% van de respondenten)
  5. Portugal (denkt 45% van de respondenten)

Spanje valt net buiten de top 5 met 44%. Opvallend was dat 13% van de respondenten gekozen heeft voor de optie Anders Namelijk. Hier werd Scandinavië veelvuldig benoemd.

7

Voor verre reizen wordt gedacht dat naast Europa, veel vraag zal zijn voor reizen naar Azië (25%), gevolgd door Noord-Amerika (18%) en Afrika (13%). De vraag naar Latijns-Amerika wordt het laagst ingeschat met 9% van de antwoorden.

7

Duidelijk is dat de algehele verwachting (39%) is dat Natuurreizen erg populair zullen worden, gevolgd door stedentrips (20%) en avontuurlijke reizen (18%).

9

37% van de respondenten denkt dat reizigers redelijk minder zullen uitgeven, ze verwachten een verlaging tussen de 10% en 30% op het reisbudget. Toch is er ook optimisme zo denkt 30% dat reizigers ongeveer hetzelfde uit zullen geven als vorig jaar.

9

Er wordt vooral verwacht dat in het vervolg de keuze van de reiziger gebaseerd wordt op:

  • Veiligheid, gezondheid en verzekeringen (87%)
  • Optie tot volledige annulering en bepaald teruggaafbeleid (69%)
  • Een volledige flexibele, dynamische en op maat gemaakte reisplanning (33%)
  • Ontspanning, even ontsnappen aan de werkelijkheid en niet-traditionele bestemmingen (31%)
10

61% van de respondenten geeft aan interesse te hebben in het volgen van Webinars over verschillende buitenlandse bestemmingen.