Overslaan en naar de inhoud gaan
Gastvrijheid tijdens de COVID-19 crisis
Plexiglas A&O Hostel Dusseldorf

De plexiglas schermen, zoals hier in a&o Düsseldorf, maken deel uit van de preventieve maatregelen voor gasten en medewerkers in corona-tijden in alle hostels van de Berlijnse budgetgroep. In het kader van het project ‘Emergency Beds’ stelt het bedrijf aan bepaalde beroepsgroepen sterk afgeprijsde kamers ter beschikking. (Foto: a&o)

Sinds de sluiting van hotels en hostels voor toeristen moeten accommodaties zichzelf opnieuw uitvinden om het bedrijf draaiende te houden, de werkgelegenheid te beschermen en tegelijkertijd een waardevolle dienst te verlenen aan hulpverleners die ver van huis werken. Daarom lanceerde het Berlijnse a&o - de grootste hostelketen van Europa - het project ‘Emergency Beds’, een initiatief met speciale prijzen die tot 75 procent onder de reguliere tarieven liggen. Deze worden aangeboden in alle Europese vestigingen voor groepen gasten die door deze crisis zijn getroffen

18.000 overnachtingen
Na een maand heeft ‘Emergency Beds’ gezorgd voor 18.000 overnachtingen in alle Europese bestemmingen waar dat mogelijk was, met een vast bedrag van 25 euro per nacht (voor één- en tweepersoonskamers) voor politiemedewerkers en gezondheidsdiensten, maar bijvoorbeeld ook voor werknemers van bouwbedrijven, ter ondersteuning van opvangcentra voor vrouwen en daklozen, de brandweer en andere hulpvoorzieningen, of zelfs als kantooroptie voor bedrijven. Voor de vestiging in Amsterdam Zuidoost heeft a&o een overeenkomst gesloten met de gemeente en het hostel zal tot ten minste juni worden gebruikt als opvang voor daklozen.

"18.000 overnachtingen zijn een fractie van de gebruikelijke bezetting in deze tijd van het jaar en toch in veel opzichten een belangrijk en positief signaal," zegt Oliver Winter, oprichter en CEO van a&o, “Dit project toont de creativiteit en betrokkenheid van ons team - van vitaal belang voor een bedrijf in tijden als deze; het onderstreept ook het belang van onze industrie - ook al wordt deze in principe gedwongen om stil te staan...“

Bescherming van het bedrijfsleven en de werkgelegenheid
Sinds het begin van de sluiting van hotels en hostels voor toeristen in verschillende landen, is het aantal overnachtingen bij a&o tot 90 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aanbod van ‘Emergency Beds’ en de daarmee sterk gereduceerde prijzen is "geenszins een vervanging", maar "een uitvoerbare manier en een verstandig compromis", wat "zeer motiverend is in extreem moeilijke tijden", aldus Winter.  

Volgende fase: voorbereiding op het herstel
Nu verschillende Europese landen kleine stappen gaan zetten in de richting van het "nieuwe normaal", bereidt a&o ook zijn faciliteiten voor en traint zijn teams om, wanneer dat mogelijk is, weer gasten van allerlei aard te ontvangen. In de weken dat de a&o vestigingen zijn geopend, heeft a&o plexiglas beschermkappen geïnstalleerd, gratis desinfectiestations in de gemeenschappelijke ruimtes en een gehalveerde ruimtebezetting. Ook werkt het bedrijfsteam aan een uitgebreid plan om alle reizigers te verwelkomen als ze eenmaal mogen reizen, waarbij onder andere de self check-in kiosken en de mobiele sleuteloplossingen worden uitgebreid.

Over a&o hostels
a&o is in 2000 opgericht door Oliver Winter en heeft 39 hostels in 23 steden en acht landen in Europa (Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Tsjechië, Denemarken, Italië, Polen en Hongarije). Nieuwe openingen in Kopenhagen en Boedapest zijn gepland voor 2020. De a&o-gastenmix is divers: van backpackers tot alleenreizenden, gezinnen, schoolgroepen en verenigingen. Ook het aantal zakenreizigers en senioren neemt toe. Als grootste aanbieder van hostels in Europa groeit de keten met meer dan 15 procent per jaar. Met ongeveer 28.000 bedden en meer dan 5 miljoen overnachtingen boekte a&o een omzet van meer dan 165 miljoen euro in 2019. Sinds 2017 is de Amerikaanse investeerder TPG Real Estate eigenaar van a&o, het bedrijf wordt nog steeds gerund door de oprichters. In 2020 viert a&o haar 20e verjaardag.