Overslaan en naar de inhoud gaan
Kroatië klaar om toeristen te ontvangen
Kroatië

Goed nieuws voor liefhebbers van de bestemming Kroatië! Dankzij de zeer gunstige situatie omtrent COVID openen de nationale grenzen van Kroatië zich langzaam maar zeker weer voor toeristen. Zo worden eigenaren van onroerend goed en plezierboten weer verwelkomd. Zij kunnen met de juiste documentatie de Kroatische grens oversteken en van hun eigendom gebruikmaken. Daarnaast is toegang tot Kroatië mogelijk wegens economische en commerciële redenen, alsook voor alle toeristen met geldige reservaties bij een accommodatie of bevestiging voor het huren van een (zeil)boot. Op de webpagina van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Kroatië is meer informatie te vinden over de voorwaarden om Kroatië te bezoeken.

Dat het toerisme in Kroatië langzaamaan opnieuw op gang komt is ook te zien in de cijfers. Tijdens de eerste week waarin Kroatië opnieuw buitenlandse toeristen kon ontvangen (11 – 17 mei), werden 9.000 aankomsten en 85.000 overnachtingen geregistreerd. De meeste aankomsten vonden plaats in zogenaamde "homestays" en hotels. Het merendeel daarvan waren binnenlandse toeristen en toeristen afkomstig uit buurland Slovenië. Na bilaterale overeenkomsten op EU-niveau zal Kroatië binnenkort naar verwachting ook een stijging zien van toeristen uit andere (buur)landen zien, zoals bijvoorbeeld Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Polen maar ook Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Vanuit deze landen is Kroatië namelijk makkelijk over land te bereiken. Bovendien is Duitsland de belangrijkste uitgaande toeristische markt voor Kroatië.

Dubrovnik

Een extra pluspunt voor wie nu al wil reizen, is het feit dat de Kroatische horecasector ook zijn deuren heropende. Vele bars en restaurants staan ​​opnieuw klaar om toeristen te verwelkomen, evenals vele openbare voorzieningen zoals stranden, zwembaden. nationale parken, natuurparken maar ook de muren van Dubrovnik. Uiteraard worden de nodige maatregelen en gedragsregels gehandhaafd om het bezoek aan en gebruik van toeristische attracties op een veilige manier te doen verlopen zodat Kroatië zijn zeer lage aantal besmettingen kan handhaven. Zo kunnen de toeristen op een veilige manier genieten van de vakantiebestemming. De gezondheidsmaatregelen, opgesteld door het Kroatisch Nationaal Instituut voor Volksgezondheid, kunnen hier worden geraadpleegd.

Begin juli wordt het grootste aantal toeristen vanuit buitenlandse markten verwacht. In deze periode zullen de meeste internationale luchtvaartmaatschappijen naar verwachting opnieuw beginnen te vliegen naar Kroatië. De nationale luchtvaartmaatschappij van Kroatië, Croatia Airlines, heeft de binnenlandse vluchten tussen Zagreb, Split en Dubrovnik opnieuw hervat alsook andere Europese vluchten. Zo wordt er gevlogen vanuit Frankfurt naar Zagreb en van Zagreb naar Amsterdam. Vele andere luchtvaartmaatschappijen en touroperators kondigden ook opnieuw vluchten aan vanuit België, Nederland, Duitsland en Luxemburg richting Kroatië.

Kroatië is met de nodige voorzorgsmaatregelen klaar om een van haar belangrijkste sectoren te hervatten: verantwoord toerisme, gebaseerd op kwaliteit, gastvrijheid en, wat in deze tijd het belangrijkste is, de veiligheid van de bezoekers, de lokale bevolking en het personeel. Regelmatige updates van reisinformatie en de belangrijkste links naar voorgeschreven beschermings- en gezondheidsmaatregelen zijn beschikbaar op de website van de Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme