Overslaan en naar de inhoud gaan
Ontdek werelderfgoedsite Chan Chan nu ook per fiets
Chan Chan

Ontdek werelderfgoedsite Chan Chan nu ook per fiets

Nieuwe tour langs de unieke Chimú-opgravingen in Noord-Peru

Amsterdam, 9 januari 2019. De historische Chimú-opgravingen van Chan Chan zijn een must-visit bij een bezoek aan Noord-Peru. Maar waar je voorheen alleen te voet de culturele schatten kon bewonderen, kan het nu makkelijker, sneller en leuker! Vanuit het museum pak je tegenwoordig de fiets, waarmee je onder begeleiding van een gids op eigen tempo dit unieke Werelderfgoed verkent.

Chan Chan

Het mythische Chan Chan ligt net buiten havenstad Trujillo (regio La Libertad) en was ruim 600 jaar de hoofdstad van de Chimú-cultuur, een beschaving die grote invloed had in Noord-Peru. Daarnaast was Chan Chan de grootste adobe (zonsteen) stad van Noord- en Zuid-Amerika, waarmee het een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst verwierf. De huidige archeologische vindplaats staat vooral bekend om de overblijfselen van tien grote, lemen paleizen.

Fietsen tussen eeuwenoude paleizen

Dankzij het Bicitour-project is het enorme terrein van Chan Chan nu veel makkelijker te verkennen. De nieuwe fietsroute begint bij het museum, waarna je zo’n 1,6 km door de archeologische zone rijdt. Je komt zo onder andere langs indrukwekkende piramides, ommuurde bouwwerken en gedecoreerde paleizen. De tour duurt zo’n 40 minuten en fietsen zijn te huur of kun je zelf meebrengen. In beide gevallen fietst er een gids mee, zodat je precies weet wat je onderweg tegenkomt en zodat je niet verdwaalt.

Bicitour-project investeert in lokale jongeren

Voor het Bicitour-project in Chan Chan was een investering nodig van 20.000 dollar, waarmee onder andere 18 fietsen en reserveonderdelen zijn aangeschaft. Daarnaast zijn er uit omliggende dorpen 10 jongeren geselecteerd en getraind, die bezoekers vanaf nu begeleiden op de fiets. De afgelopen maanden volgden zij een cursus over het culturele erfgoed, het bieden van eerste hulp en het technisch onderhoud van de fietsen. Chan Chan in Peru is niet de enige plek waar dit initiatief is geïmplementeerd, maar in de Archeologische Complexen Tucume in Lambayeque en Pachacamac in Lima is dit project ook uitgerold. 

 

Web: www.peru.travel

Facebook: www.facebook.com/visitperu

Twitter: www.twitter.com/visitaelperu

Instagram: www.instagram.com/peru