Overslaan en naar de inhoud gaan
Peru als bakermat van de ceviche in NPO's "De Aardappeleters"
Joris Vermeer ''De Aardappelters'' - credits: Bureau Voorlichting

Amsterdam, 20 december 2018 – Peru schittert als bakermat van het populaire gerecht 'ceviche' in het NTR-televisieprogramma 'De Aardappeleters'. De serie is vanavond om 19:15 te zien op NPO2. In het programma gaat presentator Joris Vermeer op zoek naar de achtergronden van ons dagelijks eten. Hij steekt de loftrompet over geadopteerde gerechten, die inmiddels zó gewoon zijn geworden, dat we vaak niet meer weten waar ze vandaan komen. Joris ontmoet ook de oorspronkelijke bereiders van het gerecht. 

Peruaanse ceviche

Peruaanse ceviche is tegenwoordig niet meer van restaurantmenu's af te slaan. Kleine stukjes zeebaars gemarineerd in een emulsie van citroen, ui, chilipeper, gember, bleekselderij en verse koriander. Het citroenzuur zorgt dat de eiwitten in de vis gaan stollen, waardoor de vis gaart zonder verhitting. Dit zorgt voor een kleine explosie in de mond bij het proeven van dit heerlijke gerecht. 

De Aardappeleters

In de aflevering 'Ceviche' onderzoekt presentator Joris Vermeer de herkomst van dit gerecht in Peru zelf. Hij schuift aan bij een vissersfamilie die hem ceviche voorschotelt en ontdekt hoe Japanners ook een rol hebben gespeeld bij het gerecht zoals we het nu kennen. Bovendien eet hij het lekkerste kommetje vis ooit bij het wereldberoemde restaurant Maido in Lima. 

Te zien: donderdag 20 december om 19:15 op NPO2.

 

Meer informatie over gastronomie in Peru vind je hier.

Kijk hier voor inspiratie over de Peruaanse keuken.

Meer informatie over Peru vind je op Peru.travel.