Overslaan en naar de inhoud gaan
Unesco roept Colca Canyon en Valle de los Volcanes uit tot Geopark

Twee unieke natuurgebieden in Peru hebben van Unesco samen officieel de status Geopark gekregen. De Colca Canyon en de Vulkanen van Andagua zijn vanaf nu beschermde plekken. De regio Arequipa trekt al jaren duizenden toeristen die speciaal hiervoor naar dit gebied reizen. De komende jaren zal de infrastructuur worden uitgebreid, zodat nog meer mensen op een verantwoorde manier van deze natuurwonderen in Zuid-Peru kunnen genieten.

De Colca Canyon en de Vulkanen van Andagua vormen het eerste Geopark van Peru en het derde in Zuid-Amerika. Unesco verklaart een gebied tot Geopark als het van groot wetenschappelijk belang is, op zowel geologisch, archeologisch, ecologisch en cultureel vlak. Deze natuurgebieden moeten voor volgende generaties worden behouden, beschermd en gepromoot om de schoonheid aan zoveel mogelijk mensen te laten zien.

Ontwikkeling duurzaam toerisme
Aan de status van Geopark – en het toekennen van subsidies – hangen de nodige voorwaarden, waar Peru nu hard mee aan de slag gaat. Het gebied wordt onder andere uitgebreid in kaart gebracht en er komen duidelijke informatieborden, informatieve brochures en websites. Daarnaast worden de lokale bewoners getraind om hier het duurzaam toerisme, de infrastructuur en handel, maar ook de irrigatiesystemen, het onderwijs en de gezondheidszorg verder te kunnen ontwikkelen. Het doel is dat zowel toeristen als de locals in de provincies Caylloma en Castilla profiteren van deze internationale erkenning.

Nieuwe toeristische route
De regio Arequipa lanceerde direct na het Geopark-nieuws een nieuwe toeristische route in de provincie Castilla, waarbij je langs alle hoogtepunten van de Colca Canyon en de Vallei van de Vulkanen van Andagua komt. De naam van de eerste route (in ontwikkeling) is ‘Ayo: Hidden Paradise, Mamacocha Lagoon’. Wie deze route volgt, ziet de meest unieke flora en fauna en de betoverende ‘blue lagoon’. Ayo is een district in Castilla dat geliefd is om de prachtige natuur.

Natuur op z’n mooist
Het nieuwe Geopark bevindt zich in het zuiden van Peru en dit gebied kent een enorme geologische en culturele rijkdom, unieke flora en fauna en een eeuwenoude geschiedenis. De Colca Canyon is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke trekpleister in de regio Arequipa en vormt een paradijs voor trekkers. De Colca is met ruim 4150 meter één van de diepste kloven ter wereld. Must-see is hier de ‘Mirador de la Cruz del Cóndor’, waar je de enorme Andescondor – heilige vogel sinds de Inca-tijd - door de kloof ziet vliegen. Verder is het een prachtige plek om te kanoën, te klimmen en natuurlijk prachtige wandelingen te maken. De Valle de los Volcanes staat bekend om de tientallen vreemde ‘kegels’; overblijfselen van vulkaanuitbarstingen. Daarnaast bevinden zich in het nieuwe Geopark diverse authentieke, kleurrijke dorpen en zowel pre-Spaanse overblijfselen als koloniale kerken.

Hoe kom je er?
Arequipa vormt de ideale uitvalsbasis om het nieuwe Geopark te ontdekken. De Colca Canyon ligt op zo’n 160 km afstand (4 uur rijden) en er worden in Arequipa diverse tours aangeboden. Ook rijden er bussen naar zowel de Colca Canyon als de Valle de los Volcanes. Een rit naar de Vulkanenvallei duurt zo’n 10 uur.

Vallei van Andagua
Vallei van Andagua                                                                           Credits: Richard Hirano
Colca Canyon
Colca Canyon                                                                                      Credits: James Posso