Overslaan en naar de inhoud gaan
Valencia is de Smart Tourism hoofdstad van Europa in 2022
Valencia - Visit Valencia

Valencia is uitgeroepen tot Europese Smart Tourism hoofdstad in 2022. De jury van de Europese Commissie was met name onder de indruk van de projecten die zich richten op verschillende netwerken en innovatief, duurzaam en inclusief toerisme stimuleren.

Aan het initiatief, dat door de Europese Unie wordt gepromoot, namen in totaal 30 kandidaten uit 16 verschillende landen deel. Het gaat onder andere om de steden Ljubljana (Slovenië), Kopenhagen (Denemarken), Dublin (Ierland), Florence (Italië) en Palma (Spanje).

Toegankelijker, duurzamer en digitaler

Het gemeenteraadslid voor toerisme van Valencia, Emiliano García, was zeer tevreden en vindt dat Valencia zich kan meten met de grote toeristische steden en Europese hoofdsteden. García: “We leiden baanbrekende projecten op het gebied van duurzaamheid, zoals de berekening, certificering en vermindering van de koolstof- en watervoetafdruk of de ontwikkeling van een compleet Intelligent Systeem voor Toerisme. Dankzij de oprichting van het Film Office positioneren wij ons als een bestemming voor internationale filmproducties. Wij zijn ‘World Design Capital’ en tegelijkertijd blijven wij de waarde en zichtbaarheid van ons meest traditionele erfgoed, zowel materieel als immaterieel, maximaliseren". Hier voegt de burgemeester aan toe: "Wij zijn heel duidelijk over wat onze belangrijkste troeven zijn en we promoten die maximaal. Dit nieuws is een stimulans om verder te groeien, om Valencia steeds toegankelijker, duurzamer en digitaler te maken".

Promotie als Smart Tourism bestemming

Valencia als Europese hoofdstad van Smart Tourism zal in 2022 worden ondersteund door deskundigen op het gebied van communicatie en merkontwikkeling. Het komende jaar zal een promotievideo worden gemaakt, een groot beeld met een hashtag wordt op een prominente plaats geïnstalleerd en in de Europese Unie worden diverse promotie- en zichtbaarheidsactiviteiten uitgevoerd.

Toerisme met lage uitstoot

Valencia heeft zijn toerismestrategie ontwikkeld op de pijler van duurzaamheid, door projecten te bevorderen die het mogelijk maken vooruitgang te boeken op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDG). Een van de belangrijkste projecten met de grootste economische, sociale en milieugevolgen is dan ook de audit van de koolstof- en watervoetafdruk van de toeristische activiteit en het bijbehorende plan voor de vermindering en compensatie daarvan. Het project heeft als doel in 2025 koolstofneutraal te worden.

Een stad zonder barrières

Wat toegankelijkheid betreft, zijn er verschillende inspanningen: de ruimte voor voetgangers wordt vergroot, er wordt gestreefd naar duurzame mobiliteit - met meer dan 156 km fietspaden -, speciale voorzieningen worden bevorderd en architectonische barrières weggenomen. Bovendien zijn er projecten gericht op het aanpassen van toeristisch aanbod aan mensen met een beperkte mobiliteit.

Toeristische ervaring verbeteren

Behalve op duurzaamheid en toegankelijkheid, werd er ook op digitalisering beoordeeld. Hierbij gaat het om twee richtingen: enerzijds om het beheer van de toeristische ervaring en anderzijds om het instrument voor het concurrentievermogen van de ondernemingen. Zo is een gegevensplatform (SIT-Tourist Intelligence System) bevorderd voor de besluitvorming in het Valenciaanse bedrijfsleven, komen er communicatiemiddelen met toeristen (chatbots), vijf intelligente toeristeninformatiekiosken - die reizigers 24 uur per dag en 7 dagen per week helpen - en geocaching-ervaringen om de stad en enkele van haar belangrijkste bronnen te ontdekken via digitale toepassingen, zoals de Heilige Graal.

365 dagen per jaar genieten van Valencia

Wat het cultureel erfgoed betreft, springt het avant-gardistische en historische karakter van Valencia in het oog, een kosmopolitische en mediterrane stad die belangrijk materieel en immaterieel Unesco-werelderfgoed bewaart, zoals de Fallas, de Lonja de la Seda (Zijdebeurs) en het Tribunal de las Aguas (Watertribunaal). Daarnaast was er een voorstel om Paella tot immaterieel erfgoed van de mensheid te verklaren. De kandidatuur benadrukt de relevante culturele agenda van de stad; de internationale erkenningen - zoals de World Design Capital 2022 - en de synergieën die tot stand zijn gebracht tussen de culturele, creatieve en toeristische sector, die onder meer de ontwikkeling van het filmbureau van Valencia mogelijk heeft gemaakt. Valencia is een bruisende stad die nooit ophoudt met haar ritme dankzij alles wat er te doen is en waarvan genoten kan worden.