Overslaan en naar de inhoud gaan
In volledige vrijheid de Heilige Vallei van Peru verkennen
Heilige vallei

Riksja Travel ontwikkelt nieuwe bouwsteen met huurauto

Grote reisafstanden, flinke hoogteverschillen en hoge drop-offkosten: er zijn veel redenen te noemen waarom reizigers in Peru liever per openbaar vervoer of met een auto met privéchauffeur rondreizen. Om tóch te kunnen proeven van de vrijheid van een huurauto, zonder jezelf flink in de schulden te hoeven steken, heeft reisorganisatie Riksja Travel het mogelijk gemaakt om de Heilige Vallei per huurauto te verkennen.  

Jaarlijks trekt Peru zo’n vier miljoen reizigers. Een groot deel daarvan bezoekt toeristentrekker Machu Picchu en de omliggende Heilige Vallei. Een gebied waar veel te beleven valt, met tal van Incadorpjes, traditionele markten en opgravingen. Om de regio goed te kunnen verkennen, maakt Riksja Travel het nu mogelijk om er per huurauto op uit te trekken. “We hebben ervoor gekozen om een nieuwe bouwsteen te ontwikkelen om reizigers meer vrijheid te bieden”, licht Ineke Visser, bestemmingsexpert van Riksja Peru, toe. “Voorheen konden ze al rondreizen met het openbaar vervoer of met een auto met privéchauffeur. Als je kiest voor het openbaar vervoer moet je niet alleen zelf je buskaartjes regelen, maar ben je ook afhankelijk van wanneer die rijdt en kun je vaak lang niet alles zien. Of je kiest voor een taxi, maar dan ben je niet veel goedkoper uit. Met een privéchauffeur heb je echter slechts één dag om alle highlights af te raffelen.” De optie om met het ov te reizen blijft Riksja Travel wel aanbieden. Door echter te kiezen voor een huurauto, kan de reisorganisatie zelf vooraf de huur regelen voor de reiziger en heeft deze twee dagen lang de vrijheid om het gebied te verkennen.  

Riksja
Credits: Riksja

Bewuste keuze voor Heilige Vallei

Voorlopig is het de enige regio waar de reisorganisatie een huurauto aanbiedt. Visser: “We zijn niet de eerste die huurauto’s aanbieden in Peru, maar we gaan wel wat selectiever te werk. Het land is best wel uitdagend om per huurauto doorheen te reizen: zo is een grote stad als Lima niet voor elke bestuurder weggelegd, zorgen de hoogteverschillen voor een uitdaging en is bij een rondreis vaak het eindpunt van de reis op een andere plek dan het eindpunt. Door de grote afstanden zijn de drop-off-kosten dan bijna niet meer te betalen.” De keuze voor de Heilige Vallei is dan ook niet willekeurig. “Niet alleen is het een regio met enorme diversiteit waar je gerust een paar dagen zoet bent, het is vooral ook een plek waar het fijn is om de vrijheid te hebben om op je eigen tempo van dorp naar dorp te kunnen rijden”, aldus Visser. “Daar komt nog bij dat de meeste reizigers als ze in het gebied aankomen al een beetje aan de hoogte gewend zijn. En omdat je de auto bij dezelfde locatie ophaalt en terugbrengt, kunnen we de kosten laag houden.” De meeste Riksja-reizigers blijven zo’n twee dagen in de vallei voordat ze per trein richting Machu Picchu trekken. “We zorgen ervoor dat de reiziger beide dagen een huurauto tot z'n beschikking heeft. Daarnaast kun je ter plekke een kookworkshop volgen of gaan paardrijden. Genoeg te doen dus!”, lacht Visser. 

Uitbreiding van aanbod

De reisorganisatie is aan het kijken naar de mogelijkheden om tevens autohuur aan te bieden in de Colca Canyon. Visser: “Dit is tevens een zeer populaire streek, die zich uitstekend leent om te verkennen per huurauto. Als de bouwsteen in de Heilige Vallei aanslaat, zullen we kijken of we het aanbod verder uit kunnen breiden.”