Overslaan en naar de inhoud gaan
World Environment Day: Drie redenen waarom Peru bij de meest biodiverse landen ter wereld hoort
Oso Perezoso

Vandaag is het World Environment Day. Ieder jaar op 5 juni wordt deze Wereldmilieudag gevierd en staan mensen over de hele wereld stil bij de magische natuurwereld die ons omringt, met als doel het milieu beter te beschermen. Dit jaar is het thema ‘biodiversiteit’. Peru hoort dankzij de vele bijzondere landschappen tot een van de landen met de hoogste biodiversiteit in de wereld. Reis met ons mee en ontdek de geheimen van de Peruaanse natuur.

Hoogteverschil zorgt voor enorme diversiteit
Het Zuid-Amerikaanse land beschikt over een bijzondere geografie, met een veelzijdigheid aan klimaten tot gevolg. Van de kust van de Stille Oceaan, over het imposante Andesgebergte tot aan het uitbundige Amazone-regenwoud is er een veelvoud aan microklimaten te vinden. Het land biedt een thuis aan een groot deel van de soorten die zich op onze planeet bevinden: 25 duizend soorten flora, 1816 soorten vogels, meer dan 4000 soorten vlinders én wel 515 soorten zoogdieren. In Peru vind je 84 van de 117 microklimaten die er op de wereld aanwezig zijn. Binnen de drie grote rivierbekkens bevinden zich maar liefst 12 201 meertjes en lagunes en wel 1007 rivieren en riviertjes met bijna tweeduizend vissoorten. Dat is 10% van het aantal vissoorten ter wereld.

76 beschermde natuurgebieden
Helaas is het nog nodig om de natuur te beschermen, maar gelukkig lukt dit in Peru steeds beter. Een groot deel van de natuurlijke rijkdom van het land wordt beschermd door middel van 76 natuurgebieden, 25 regionale natuurgebieden en daarbij nog eens 147 door particulieren opgezette natuurgebieden. Het draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van het land en aan het behoud van de biologische en culturele diversiteit. Maar het helpt ook bij het behouden van al die bijzondere landschappen. Daarbij leren wetenschappers veel over de natuur dankzij de biodiversiteit van Peru.

Peruaanse bevolking werkt samen aan de toekomst
Peru werkt hard aan het behoud van zijn ecosystemen. Zo werd bijvoorbeeld in december 2018 het gebruik van plastics voor eenmalig gebruik in beschermde natuurgebieden verboden. Bovendien werd in januari 2020, in samenwerking met de particuliere sector, een herbebossingscampagne met inheemse planten uit het Andes- en Amazonegebied gelanceerd in het Historisch Heiligdom van Machu Picchu, waarmee 779,42 hectare land opnieuw zal worden bebost.

Biodiversiteit is essentieel om de kwetsbaarheid voor klimaatverandering te verminderen en het land is zich daarvan bewust. Om deze reden heeft Peru in 2018 een wet aangenomen om klimaatverandering een halt toe te roepen door middel van de ontwikkeling van schone en duurzame sectoren. Bovendien heeft de regering in 2019 een digitaal platform gelanceerd met de naam "Huella de Carbono Perú" (Carbon Footprint Peru), dat de inspanningen van publieke en private organisaties aanmoedigt om bij te dragen aan de nationale doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen met 30% te verminderen in 2030.

Toeristen snel weer welkom
Om het duurzaam toerisme in het land op korte termijn te herstarten, en bezoekers de natuurlijke en culturele schatten te laten zien, zijn 55 archeologische vindplaatsen én 22 beschermde natuurgebieden, van 1 juli tot 31 december 2020 gratis te bezoeken voor jongeren en 60-plussers. Deze hoogtepunten bestaan onder andere uit het Historisch Heiligdom van Machu Picchu, de belangrijkste toeristische attractie van het land; Caral, de oudste stad van Amerika; Paracas National Reserve, in het zuiden van het land; en Huascaran National Park, met zijn prachtige turquoise lagunes.

Eerst Dromen dan Reizen campagne
Het Peruaanse Export- en Toeristisch Promotiebureau (PROMPERÚ) heeft de campagne "Eerst Dromen Dan Reizen" gelanceerd, zodat Peru-fans die niet kunnen wachten om weer te reizen, kunnen dromen van hun favoriete land. Centraal in de campagne staat een emotionele video die ons eraan herinnert dat levensvreugde de grootste rijkdom is. Bekijk de video hier:  https://www.youtube.com/watch?v=iga8OEMa40g